Plåtsimulering – för en kvalitetssäkrad och effektiv process

Vi på Lidhs är en verktygsmakare som specialiserat oss på plåtsimulering. Genom simulering har vi skapat en kvalitetssäkrad och kostnadseffektiv process som spar på både tid och material. Det i sin tur leder till att vi kan vara en verktygsmakare som bidrar till en mer hållbar verkstadsindustri.

På Lidhs använder vi oss av programvarorna Autoform samt RD&T för att genomföra plåtsimuleringen. I dessa program simulerar vi alla våra verktyg, allt från formningsverktyg till transferverktyg och klippverktyg. Genom att simulera varje plåtverktyg innan produktionen startar kan vi på ett effektivt sätt se vad som kommer att hända i varje steg och förebygga eventuella avvikelser.

 

Från 3D-modell till färdigt verktyg

Vår plåtsimulering startar med en 3D modell och kravspecifikation från kund. Utifrån den görs en simulering som ger en indikation på tillverkningsbarhet och materialåtgång. Därefter tar konstruktörerna över och börjar konstruera verktyget. Under konstruktionsprocessen görs fler och mer gedigna simuleringar. Med hjälp av plåtsimuleringen kan vi se om någon del av plåten kommer bli för tjock, för tunn eller om plåten kommer att spricka. Om några brister skulle hittas justeras dessa och simuleringen görs på nytt. När plåtverktygets lösning håller och överensstämmer med kravspecifikationen lämnas den vidare till produktion, där tillverkas och monteras verktygsdelarna ihop till det färdiga verktyget. Verktyget är därefter klart att börja användas.

För oss på Lidhs är det viktigt att bidra till en mer hållbar svensk industri, och det vet vi att det är för många av våra kunder också. Därför är simuleringen en central del i vår tillverkning. Genom simuleringen ser vi också till att verktygen vi levererar är av hög kvalitet och därmed kan fungera under många år ute i verkstadsindustrin.

Medarbetare jämför tillverkad plåtdetalj med simuleringen

”Simuleringen gör att vi sparar både tid och material, vilket ökar hållbarheten av vår verktygstillverkning.”

Se hela filmen om Lidhs simulering